Over de Sportschool voor de Geest

De Sportschool voor de Geest is ontstaan door het werken met dwarslaesie-revalidanten in het revalidatiecentrum van Reade in Amsterdam. Deze revalidanten trainen daar hun fysieke kracht om hun lichamelijke beperkingen zo klein mogelijk te maken. Er is echter ook geestkracht nodig om je met een beperking staande te houden in de maatschappij.

Als je door fysieke oefeningen je fysieke kracht kan trainen, waarom dan niet met geestelijke oefeningen je geestkracht trainen? Zo ontstond het idee voor een sportschool voor de geest, waar je een intensief trainingsprogramma kan volgen om als persoon sterker in je schoenen te staan (geestelijk).

We zijn ons toen gaan toeleggen op bijvoorbeeld vragen als ‘Wanneer is iemand een sterke persoonlijkheid?’ en ‘Wanneer ben je een sterke vrouw?’ En ook zijn we op zoek gegaan naar geestelijke oefeningen die men vroeger in kloosters (Christelijke, Zen, Shaolin) en oude levensscholen (Stoïcisme, Taoïsme, Confucianisme) deed.

Wat duidelijk werd, was dat innerlijke kracht niet op een makkelijke manier is te verkrijgen. Het vergt veel discipline en doorzettingsvermogen, en je moet er continu aan werken. Eigenlijk precies zo als het gaat met fysieke kracht: je moet blijven trainen.

Gymnasion

Het idee van het trainen van innerlijke kracht analoog aan het trainen van de lichamelijke kracht is al een oud idee. Zo werden in het oude Griekenland in het gymnasion naast het onderrichten van lichamelijke oefeningen ook filosofische lessen, namelijk training in geestelijke gymnastiek, gegeven. (Hadot – Oefeningen van de geest, p. 41) Hadot merkt op dat alle filosofische scholen in de oudheid, ieder op hun eigen wijze, in de vrije wil geloven die de mens in staat stelt zichzelf te veranderen, te verbeteren en te ontplooien. Er bestaat hier een impliciete overeenkomst tussen lichamelijke en geestelijke oefening: zoals een atleet door herhaalde lichamelijke oefeningen een andere vorm en nieuwe kracht aan zijn lichaam geeft, zo versterkt een filosoof door geestelijke oefeningen zijn geestkracht, hij verandert zijn gemoedsstemming, transformeert zijn wereldbeeld en tenslotte zijn hele persoon.

Ga ook naar de eigen website van de Sportschool voor de Geest!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *